Venirea lui Chiron

*Accesează articolul original în limba engleză aici.

 

Am fost întotdeauna fascinat de puterea și mitologia asociate cu diferitele planete din ceruri. Cu siguranță, unul dintre cele mai misterioase și profunde dintre aceste mituri este figura lui Chiron, cunoscută și sub numele de „vindecătorul rănit”. Din studiile mele de Human Design am văzut cât de puternic este ca arhetip Chiron atunci când este privit într-un ciclu de viață din harta natală. Comunitatea modernă de astrologie l-a adoptat de asemenea pe Chiron ca fiind un puternic vestitor al numeroaselor schimbări și transformări care au loc acum pe întreaga noastră planetă. De vreme ce planetoidului Chiron (uneori  scris și Kiron) îi ia 51 de ani pentru a-şi finaliza orbita în jurul soarelui, întoarcerea sa în harta noastră natală este un moment cu adevărat puternic, deschizând un punct culminant al transformărilor care ne pot elibera potențialul cel mai înalt în lume.

Descoperirea lui Chiron în 1977 pare din mai multe perspective că a deschis un portal către un nou viitor. De la această descoperire, o mulțime de alți asteroizi și obiecte extraterestre au a apărut și au fost denumite. Se pare că un întreg flux de mitologie a fost deblocat odată cu renașterea acestui arhetip al lui Chiron. Dacă faci o căutare prin internet, vei  găsi grupuri întregi de oameni care discută despre aceste noi mituri și despre implicațiile și ramificațiile lor.

Mitologic, Chiron a fost unul dintre Centauri, o rasă de creaturi cu corpul unui cal și bustul unui bărbat. Chiron însuși este cel mai cunoscut dintre centauri, adesea reprezentaţi ca o grămadă sălbatică și feroce de ființe neîmblânzite. Vom reveni la figura lui Chiron la timpul cuvenit. Centaurii înșiși sunt un grup enigmatic care merită o atenție suplimentară. Faptul că figura omului a fost îmbinată cu figura unui cal este extrem de interesant, calul fiind unul dintre cele mai străvechi simboluri umane ale Zeiței sau ale Divinului Feminin. Numai în Anglia au fost găsiți peste 24 de cai de cretă albă gravați în dealuri, iar unele dintre aceste figuri au fost datate din timpuri preistorice. Se pare că diverse culturi ale calului au existat în întreaga lume, toate legate de fertilitate și de venerarea arhetipurilor Feminine.

Oriunde se găsește un cult conectat la o figură albă, de obicei, se găsește un alt cult sau același cult legat de omologul său negru. A fost o expunere foarte mare în ultimii ani privind cultul Madonei negre și popularitatea uriașă a Codului lui Da Vinci atestă de asemenea puternicul flux de energie care iese din aceste arhetipuri albe şi negre în legătură cu Zeița. Prezentarea clasică a centaurilor ca o mulțime de fiare sălbatice, cu pofte sexuale, ne direcționează către fața mai întunecată a arhetipului feminin, unde puterea sexuală a calului este văzută prin ochii fricii, acea frică masculină, patriarhală. Această față întunecată a femininului este surprinsă în atâtea figuri mitice minunate – Lillith, Kali, Hecate, Innana … Fiecare dintre aceste arhetipuri ne invită să ne îmbrățișăm natura noastră pământeană, animalică, înainte să putem atinge cu adevărat natura noastră înaltă, divină.

Aici intră în joc rolul centaurilor, pentru că ei reprezintă sinteza perfectă dintre om și  fiară. Ca arhetip, centaurul merită cu adevărat un efort de a depăși înțelegerea curentă și merită respectul nostru deplin. Dacă ne temem de acea parte a naturii noastre pe care pare că nu o putem controla, atunci nu putem fi niciodată întregi. Singura cale către ceruri este în jos, prin lumea infernului care ne îngrozește. Acesta este spiritul caracteristic pe baza căruia se construiește abordarea mea și pe baza căruia spectrul conștiinței este fondat. Își găsește prima formă practică prin Secvența Venus – un sistem care permite oricui să lucreze profund cu aceste două arhetipuri –  fața feminină întunecată a celor 64 de stări ale Umbrei și fața feminină luminoasă (albă) a celor 64 de Daruri și dincolo de ele, cele 64 de Siddhi-uri, manifestările iluminării în sine.

În poveștile clasice ale centaurilor și ale lui Chiron, una dintre notele răsunătoare este cea a rănilor. Chiron însuși a fost rănit de o săgeată otrăvită, care nu s-a vindecat până la momentul în care și-a sacrificat viața de dragul lui Prometeu, după care a fost eliberat din chinul său și vindecat. Toată înțelepciunea lui Chiron se naște din rănirea lui – este reprezentat ca mentor pentru mulți dintre marii eroi ai mitologiei grecești, fiind expert în medicină, vindecare, astrologie, profeție și științele magice hermetice. Chiron este astfel custodele unei linii străvechi de energie Divină și de înțelepciune. Dar Chiron este mult mai mult decât atât și acesta este cu adevărat miezul fascinației mele pentru el – pentru mine Chiron reprezintă varianta ezoterică a lui Hristos – o figură care ia în sine toate rănile, karma și durerea ancestrală a celor care au folosit greșit înțelepciunea ezoterică de-a lungul veacurilor. Chiron ispăşeşte pentru păcatul Divin al lui Prometeu de a fura foc de la zei, ceea ce se referă într-adevăr la o linie străveche sau la un fractal de ființe care au folosit cunoștințele magice pentru a obține puterea sau beneficiul personal – cu alte cuvinte, magia neagră.

 

În Chiron, magia albă moare în magia neagră, în același mod în care Obi Wan Kenobi îi permite lui Darth Vader să-l omoare în filmul Star Wars. În scrierea mea recentă cu privire la Darul Cheii 28, care abordează profund mitologia laturii întunecate, discut despre această absorbție a negrului în alb prin exemplul mitologiei creștine:

În mitologia creștină, întruchiparea fricii este exprimată prin Antihrist, Lucifer, care se întâmplă să fie și întruchiparea răului. Răul este pur și simplu tot ceea ce nu a fost acceptat și îmbrățișat în viață, așa cum sugerează chiar etimologia cuvântului – „viu” și „rău” sunt unul și același cuvânt. (În Engleză Live şi Evil). Destinul lui Lucifer la un nivel mitic este de a deveni unul cu Dumnezeirea, având în vedere că Lucifer era preferatul și cel mai puternic dintre îngerii lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care a el fost ales să cadă și să uite adevărata lui natură. Aceasta este semnificația mitică superioară din spatele întregii trădări. Acest minunat antropomorfism conține marele secret al sensului răului și al laturii întunecate în sine. Singura interpretare greșită a legendelor vechi este văzută în luptele dintre bine și rău în care binele triumfă. Simbolurile antice și imaginile cu dragoni uciși sunt o proiecție din a 28-a Umbră. Arhanghelul Mihail, care reprezintă binele, trebuie să-l îmbrățișeze pe Lucifer în loc să-l omoare, astfel transmutând adevărata esență a lui Lucifer într-o forță chiar mai mare decât el însuși iar Lucifer este revelat ca Dumnezeu însuși. Așa ar trebui să fie citit mitul creștin cu adevărat! Multe alte mituri mai vechi din alte culturi descriu aceeași dinamică.

Al 28 Siddhi al Nemuririi cere ca individul să se predea pe sine în cele mai profunde temeri și murind astfel, el sau ea renaște sub forma conștiinței însăși.

În perioada de tranziție actuală, Chiron este o figură astrologică foarte proeminentă. De când a fost descoperit în 1977, Chiron nu a făcut încă o rotaţie completă în jurul soarelui, care îi ia cam 51 de ani. Întoarcerea lui Chiron (în engleză Chiron return”) pentru Chiron însuși cade pe 25 iunie a anului 2027, ceea ce reprezintă finalizarea misiunii sale inițiale – purificarea liniilor de sânge ale tuturor celor atrași de magie sau care lucrează cu magie sau cu înțelepciune divină. Dacă examinezi arhetipurile prezente la descoperirea lui Chiron, poți citi toate cheile scrise la fel de clar ca lumina zilei.   

 

Descoperirea lui Chiron

Primele 4 daruri ale lui Chiron sunt reprezentate de cheile 56, 60, 32 si 42 ale genelor. Axa 32/42 reprezintă încheierea unei descendenţe în forma actuală şi transcenderea într-o altă sferă (cheia 42 aduce sfârşituri iar cheia 32 este despre continuitate) în timp ce axa 56/60 conţine cu adevărat esenţa. A 56-a umbră este Umbra Distragerii, iar în formele ei mai înalte este Darul Îmbogăţirii şi Siddhi-ul Intoxicării. Este vorba despre extragerea toxinelor din umanitate şi sfârşitul erei falşilor profeţi. Falşii profeţi sunt toţi cei care folosesc înţelepciunea divină pentru a-i distrage pe ceilalţi de la adevărata lor vindecare – toţi acei păcălici care îşi folosesc cunoaşterea cu scopul de a te prinde în capcană în loc să te elibereze. Siddhi-ul Intoxicării este de asemenea o temă importantă conectată cu centaurii şi o voi aprofunda în cel de-al doilea articol din această serie, în care voi vorbi despre înţelesul ascuns în spatele celui de-al doilea dar mai puţin cunoscut centaur principal, Pholus.

Al 60-lea Siddhi reprezintă Justiţia Divină, care reprezintă renunţarea la vechile tendințe de servire de sine ale umanităţii şi păstrarea aspectelor pure. Chiron şi centaurii reprezintă de fapt o altoire a vechilor forţe elementale cu forţele noi de frecvenţă mai înaltă care vin în lume. Din moment ce Chiron îşi manifestă influenţa asupra lumii de acum până în 2027, el chiar iniţiază acest proces prin care negrul se contopeşte în alb şi un al treilea element transcendent ia naştere printre noi. Nu vom putea vedea cu adevărat această nouă entitate până când Chiron nu îşi va termina ciclul în 2027, dar cu siguranţă vom avea sclipiri despre ce urmează să vină.

Pentru a pune acest articol într-un context practic, aş vrea să extrag ceea ce eu simt că este mesajul central transmis de Ahetipul Chiron în timp ce se mişcă printre noi. Nu văd această energie aplicându-se conştiinţei colective, deşi indirect acest lucru se va întâmpla. Influenţa lui Chiron vizează în mod specific oamenii care îi manipulează pe ceilalţi folosind cunoaşterea (pentru bine sau rău) sau pe cei care au un interes activ în lumea cunoaşterii esoterice. Cu alte cuvinte, dacă citeşti asta, Chiron se apleacă asupra ta chiar acum. Ceea ce face Chiron este să ne îndemne să păşim înspre rănile noastre şi în partea noastră întunecată pentru ca astfel să putem debloca adevărata putere a textelor şi sistemelor sacre. Chiron face diferenţa între cunoaştere şi înţelepciune. Doar cunoaşterea este inutilă. Înţelepciunea vine din tărâmul Divinului Feminin şi este atotputernică. Întelepciunea este cunoaşterea gestionată cu iubire pentru a servi întregul. Trăim acum realitatea în care cei care folosesc cunoaşterea fără iubire îşi pierd puterea iar cei care îşi folosesc înţelepciunea o câştigă. Când însuşi Chiron a fost descoperit, esenţa lui a fost văzută prin cea de-a 27-a Cheie – Egoism – Altruism – Mărinimie. Aceasta este calea stelelor în ascensiune, iar cei care nu urcă pe această scară – stelele lor apun.

În concluzie, e necesar să fim atenţi în aceste timpuri la modul în care abordăm energiile care vin acum în lume. Daca eşti un om care gestionezi cunoaşterea, e necesar să îţi cunoşti foarte bine umbrele, căci doar atunci ai cu adevărat împământarea necesară pentru a transmite cunoaşterea în mod altruist, spre beneficiul real al celorlalţi. Dacă îţi dai seama că pentru moment nu îţi poţi gestiona viaţa, ar trebui să pui deoparte cunoaşterea şi să te uiţi mai profund la fricile tale. Fiecare element al vieţii tale pe care îl găseşti deranjant este un aspect al Umbrei care aşteaptă îmbrăţişarea ta şi în care stă contragreutatea viziunii tale mai înalte. Este mult prea ușor în acest moment să vedem frumuseţea viitorului care se apropie, dar dacă nu avem acea parte întunecată, pământeană, senzuală, uneori obraznică, atunci ne lipseşte ancora de care avem nevoie pentru ca forţele mai înalte să acţioneze prin noi. În mitologie, cei mai mulţi centauri au fost ucişi de propria lor inabilitate de a gestiona forţele mai înalte ale toxinei Divine. Doar Chiron, şi parţial Pholus, au arătat suficientă tărie pentru a merita darurile zeilor.

 

Tradus de Sarani Anișoara Cișmașu, 

@Hub Cheile Genelor în limba maternă