*Accesează articolul original în limba engleză aici.

de Richard Rudd

 

3. Problematica Reflectorilor – Cele 4 Căi spre Iluminare

Din timpuri imemoriale, omul a tânjit după o stare de transcendență, dincolo de forma în care în care se află închis. Această stare a fost numită în atâtea feluri – nirvana, moksha, brahman, satori, iluminare, trezire…

 

Această temă a iluminării este adânc înrădăcinată în Revelația Human Design. Terminologia exactă este importantă aici, deoarece Designul punctează o diferență între iluminare și trezire. Trezirea este menționată ca trăind în aliniere absolută cu natura noastră originară. Este la fel de simplu cu a fi tu însuți. Iluminarea este o terminologie ceva mai alunecoasă, întrucât etimologia sa face aluzie la cuvântul „lumină”. Cu alte cuvinte, iluminarea, ca și cuvânt, poate fi profund divizivă și înșelătoare. A sălășlui în lumină înseamnă a locui într-o extremă, iar de-a lungul secolelor multe dintre învățăturile iluminării au căutat să scape de partea întunecată a naturii umane. Trezirea este un concept mai larg – poți fi treaz și în lumină sau adormit și în lumină, la fel cum poți fi adormit în întuneric sau treaz în întuneric.

 

Iluminarea, în multe privințe, este un fel de înșelătorie. Lumina poate fi atât de înșelătoare; ea poate să te atragă atât de ușor departe de locul în care ar trebui să fii cu adevărat. Mai presus de toate, te poate împiedica să te accepți așa cum ești acum. Pentru sinele fals, iluminarea este cea mai mare momeală. Chiar v-am păcălit pe toți folosind termenul în titlul acestui articol. Dar Human Design nu este preocupat de iluminare. Dacă vă treziți, veți atinge stările pe care sunteți meniți să le atingeți, la momentul potrivit, cu oamenii potriviți și în locurile potrivite.

 

De-a lungul secolelor, mulți învățători au încercat să clasifice căile spre iluminare și trezire. Buddha însuși a împărțit aceste căi în patru mari categorii. Adesea marile adevăruri cosmice răsar direct din adevărurile genetice profunde. Există patru tipuri de vehicule și, prin urmare, există patru căi ale mecanicii spre trezire (precum și patru tipuri de propagandă spirituală!). Toate sunt înrădăcinate într-o temă comună a renunțării/abandonului:

 

Manifestorii sunt aici pentru a se abandona Libertății. Cu cât un manifestor se odihnește mai adânc în adevărata sa natură, cu atât mai puternică devine nevoia sa de a fi liber. Prin design-ul lor, manifestorii sunt arhetipuri ale libertății pure, chiar dacă în cadrul maya  aceasta este o iluzie. Pentru un manifestor, libertatea se află înaintea tuturor lucrurilor, chiar și înaintea iubirii. Propaganda manifestorilor ne aduce conceptul de liber arbitru. Aceasta este propaganda de tipul ‘Tu îți creezi propria Realitate’ și  ‘Noi suntem planeta alegerii’. Din punct de vedere spiritual, acest lucru este simbolizat de calea Yoga – o cale proactivă spre trezire (mă refer mai degrabă la ‘Yoga’ ca învățătură, nu la disciplina occidentală centrată pe corp). Atunci când un manifestor ajunge în Human Design, aparent el determină ca propria trezire să se întâmple. Având în vedere puterea condiționării lor, acest lucru poate să nu fie atât de ușor pe cât pare la început.

 

Generatorii și Generatorii Manifestanți sunt aici pentru a se abandona în Acum. Generatorul trezit merge, de fapt, în direcția opusă Manifestorului (deși spre aceeași sursă). În timp ce Manifestorul trezit preia controlul asupra propriei vieți, Generatorul trezit predă controlul. Abandonul în răspuns este abandonul continuu în momentul următor. Aceasta este propaganda lui ‘Nimic nu depinde de mine, totul e în afara controlului meu’. Din punct de vedere spiritual, această cale este întruchipată de învățăturile vedice indiene cunoscute sub numele de ‘Advaita’, dar poate fi găsită și în alte tradiții, cum ar fi Tao Te Ching din China, care se axează pe conceptul de ‘wu wei’ – arta de a nu face nimic. Având în vedere că se aplică la peste 70% dintre noi, e amuzant cât de nepopulară este această învățătură. Sinele fals al Generatorului preferă mai mult propaganda Manifestorului care spune: ‘Nu, eu pot alege și am de gând să fac o diferență!’.

 

Proiectorii sunt aici pentru a se preda Celuilalt. La fel ca și Generatorul, Proiectorul are un design menit să aștepte. Dar Proiectorul treaz nu poate aștepta pur și simplu ca următorul moment să îl definească; ei sunt de fapt definiți de relațiile lor. Din punct de vedere spiritual, acest lucru este simbolizat de calea Tantrei, uniunea a două sau mai multe energii care duce la transcendență (din nou, aceasta este ‘Tantra’ în forma sa cea mai pură, mai degrabă decât interpretarea sexuală occidentală modernă). Secretul adevăratei căi a Proiectorului se află în gestionarea sacralului nedefinit, iar asta depinde întotdeauna de alinierea corectă a propriei energii cu a altcuiva. Propaganda spirituală a căii proiectorului se bazează în întregime pe cooperare și pe iubire. Aceasta este învățătura conform căreia suntem cu toții una și că numai prin unirea noastră putem atinge transcendența. E ușor de văzut cum aceasta este de fapt cea mai firească dintre toate învățăturile, deoarece Proiectorii sunt cei mai naturali învățători. Este direcția naturală a umanității, și totuși, Proiectorii nu le pot impune celorlalți această cale.

 

Reflectorii sunt aici pentru a se abandona propriei lor Existențe. Un Reflector trezit este un arhetip viu al transcendenței. Însăși ființa lor mărturisește că nu există un eu individual. Acest lucru este simbolizat de învățăturile spirituale ale neantului – orice formă este vid, de exemplu, așa cum a transmis Buddha (oare ce design o fi avut?). Mitul lui Buddha este un arhetip minunat al Reflectorului – așezat sub un copac timp de șapte ani, până când decondiționarea îi dezvăluie adevărul că nu există nimeni care să stea sub copac până la urmă. Pentru o parte atât de mică a populației, propaganda acestei căi este uriașă. Propaganda reflectorului este propaganda iluminării! Ei reprezintă extrema. Pentru un Reflector, repetarea adevărului ‘acesta nu sunt eu’ are un impact direct. De fiecare dată când Reflectorul se uită în oglindă și se identifică cu ceea ce vede, încetează să mai fie o oglindă clară pentru ceilalți. Reflectorul este, de asemenea, mărturia unui mare adevăr – că, sub designul nostru, și noi suntem așa. Doar atunci când ne armonizăm tipul de design cu calea noastră corectă vom deveni conștienți de vidul de fond în care trăim, în care ne mișcăm și în care e prezentă ființa noastră (simbolizată prin fiecare canal, poartă sau centru pe care îl avem nedefinit). Orice ființă trează, fie că este Manifestor, Generator sau Proiector, va atinge într-un final aceeași transcendență ca și Reflectorul, dar fiecare o va percepe pur și simplu în mod diferit. Calea noastră individuală este direct legată de definițiile din designul nostru, motiv pentru care Reflectorul nu are o cale distinctă proprie. A lor este așa-numita ‘cale fără cale’.

 

Maya în care trăim conține ironii atât de delicioase – poate cea mai mare dintre ele este că ar exista trezirea, cu atât mai mult o cale spre ea. Misticii au susținut întotdeauna că suntem deja treziți. Și totuși, fiecare dintre noi este proiectat să caute un adevăr mai înalt. Cu toții suntem folosiți de conștiință, fie prin sinele autentic, fie prin sinele fals. Din punctul de vedere al conștiinței pure, nu există dualitate, dar din punctul nostru de vedere, din interiorul maya, fiecare dintre noi este limitat prin perspectiva design-ului nostru. Nu există niciun învățător spiritual care să fi existat vreodată și care să nu fi fost limitat de structura designului propriu. Chiar și Reflectorul este limitat prin faptul că vede lucrurile într-un mod nelimitat!

 

Am început acest articol cu intenția de a scrie despre Reflectori, iar acum constat că de fapt, am scris despre toate tipurile, și multe altele pe lângă. Acest lucru simbolizează de fapt Reflectorul într-un mod minunat. Toate căile spre transcendență descrise mai sus au fost atât de profund împletite și îmbinate încât este extrem de dificil pentru oricine să știe căreia îi aparține. Sinele fals se simte în general confortabil doar cu imitația, motiv pentru care caută o autoritate exterioară și o cale structurată. Toată lumea caută în zilele noastre o spiritualitate de tip fast-food, prefabricată.

 

Așadar, o ultimă atenționare – mai ales pentru cei cu centrele capului și minții nedefinite! Toată confuzia legată de trezire și iluminare a apărut din cauza minții. Mințile nedefinite urăsc să fie nesigure, chiar dacă aceasta este natura lor. Și mai rău decât atât este capul nedefinit. 71% din omenire are un centru al capului nedefinit! Asta înseamnă că două treimi din rasa umană încă încearcă să deslușească întrebări care nu contează. Așadar, dacă ai un centru al capului nedefinit, bucură-te de inspirația învățăturilor și structurilor, dar nu încerca să le elucidezi. Lasă timpul și simplitatea strategiei potrivite tipului tău de design să răspundă pentru tine la toate aceste întrebări.

 

Pentru mai multe informații despre Human Design și Cheile Genelor, accesați https://genekeys.com/human-design/

 

Tradus de Liana Boian, 

Hub Cheile Genelor în limba maternă