*Accesează articolul original în limba engleză aici.

de Richard Rudd

 

5. Problematica Plexului Solar Nedefinit – Cum adică nu am emoții?!!!

Poate că una dintre cele mai mari descoperiri care au venit prin sistemul Human Design este aceea că, din punct de vedere emoțional, există doar două tipuri de oameni în lume. Unul dintre ele este de pe Marte, celălalt este de pe Venus. Întotdeauna am presupus că femeile și bărbații sunt diferiți din punct de vedere emoțional, dar se pare că poți fi un bărbat de pe Venus și o femeie de pe Marte!

 

Revelația centrului definit și celui nedefinit are implicări masive. Suntem cu toții victime ale generalizării și asta nu e nicăieri mai valabil ca în viețile noastre emoționale. Centrul plexului solar are cel mai mare impact pe planeta noastră. În primul rând, este responsabil de violență și război. Așadar, oricând sunt pus față în față cu o persoană cu plexul solar nedefinit care vine la prima sa citire de profil, mă simt un pic cutremurat. Informația pe care urmează să le-o ofer le va scutura fundația a cine cred că sunt. Întreaga lor viață ei s-au identificat cu emoțiile pe care le trăiesc. Eu știu că le va lua probabil ani de zile să își descurce tiparele emoționale, sau poate chiar mai mult dacă au lucrat cu un psihoterapeut. Sunt norocoși dacă au găsit un psihoterapeut care să nu interfereze cu designul lor personal.

 

Există o problemă inclusă în acest articol – cum să le spui oamenilor că nu au emoții proprii. Dacă am face astfel de afirmații scandaloase și poate chiar periculoase, ar fi bine să le susținem cu înțelegeri și experiență. Personal, nu i-aș spune nimănui așa ceva, ci mai degrabă aș încerca să găsesc un mod de a implica omul  în modurile de funcționare ale propriului design, ca să îi permit să descopere singur. Afirmația de ”a nu avea emoții proprii” alimentează prea mult sinele fals. Dacă vei crede că nu ai emoții, vei primi dreptul să abuzezi, să învinovățești și să manipulezi pe oricine dorești. Parcă aud un caz în justiție:  “Onorată instanță, nu eu l-am ucis, ci emoțiile lui m-au determinat să fac asta!”

 

O întrebare recentă a unui student de-al meu a fost: “Cunosc doi oameni cu centre emoționale nedefinite (centrul rămâne nedefinit și când sunt împreună) și se ceartă ca nebunii tot timpul. Cum este posibil?”

Răspunsul  e simplu – nu se ceartă ei, ci părinții lor.

Dacă ai plexul solar nedefinit și știi ceva Human Design, te implor să te uiți la designul părinților tăi. Dacă se întâmplă ca niciunul din ei să nu fie definit emoțional, atunci sunt probabil bunicii. Cineva este responsabil pentru tiparele tale și nu este vina ta. Aceasta este fraza care are nevoie să se scufunde adânc în celulele corpului tău. Nu este vina ta. Centrul emoțional nedefinit este un loc de decartare pentru gunoiul emoțional. 

 

Îmi amintesc astfel de poezia lui Phillip Larkin:

”Te fac praf, mama și tatăl tău.

Poate că nu vor să o facă, dar o fac.

Te umplu cu greșelile lor

Și adaugă ceva în plus, doar pentru tine.” 

 

Ideea e că nu este nici măcar vina mamei și tatălui tău. Este pur și simplu modul în care funcționează condiționarea într-o lume în care nu știm cine suntem. Nu este vina nimănui și nu-și are loc rușinea, dar majoritatea celor cu centrul emoțional nedefinit sunt plini de ambele. Centrul emoțional nedefinit este atât de sensibil la emoțiile altora încât învață în mod inconștient tipare de comportament adânci care să încerce să îl țină departe de emoțiile lor. Tiparul său principal este să evite confruntarea cu orice preț, și sunt multe moduri de a evita conflictul – negarea, retragerea și atacul precoce fiind doar câteva dintre ele. 

 

Cealaltă ironie este un adevăr Freudian pe care l-am văzut iar și iar prin intermediul practicii mele cu Human Design. Căutăm în relațiile noastre aceleași tipare pe care le-am avut cu părinții noștri. Am putea alege interacțiuni intime care par total noi, dar a căror chimie se dovedește a fi la fel. Astfel, chiar lucrul de care încercăm să scăpăm este ceea ce ne prinde în plasă. Pentru cei cu plexul solar nedefinit, tot acest proces este o călătorie semnificativă. Ai de învățat să îți ții propriul spațiu, ai de învățat să nu învinuiești și să nu te ascunzi, ceea ce înseamnă că ai nevoie să te prinzi în mijlocul desfășurării tiparului și să îl accepți fără să încerci să îl schimbi. Dacă încă eviți, atunci ești încă o victimă. Doar atunci când ai început să te cureți din interior de vechile tipare poți începe procesul delicat de a te separa de tiparele emoționale ale altora.

 

În acest stadiu, nu sunt dispus să merg mai adânc de atât într-un câmp minat. Ce vreau să spun este că, dacă ai plexul solar nedefinit, minele nu sunt în afara ta. Ele nu sunt oamenii cu centrul emoțional definit. Cu oricine ești ți se vor activa minele, căci ele sunt în interiorul tău. Minele au fost plantate acum mult timp, în primii șapte ani ai vieții tale, și acele mine au nevoie să fie dezgropate și curățate de tine însuți. Vestea bună este că odată ce au fost curățate, rămân așa pentru totdeauna!

 

Pentru mai multe informații despre Human Design și Cheile Genelor, accesați https://genekeys.com/human-design/

 

Tradus de Flavia Cioceanu, 

Hub Cheile Genelor în limba maternă