*Accesează articolul original în limba engleză aici.

 

Modelul de afaceri al viitorului

În ultimii ani, am vorbit adesea profetic despre un nou model de afaceri care intră în lume – și anume unul bazat pe cunoașterea dinamicii fractalice. În prezent, în timp ce sunt angajat în cercetarea profundă care precede întotdeauna un nou parcurs, constat că oriunde mă uit pot vedea acum dovezi ale unui astfel de model care abia începe să apară în lume.

Există o știință relativ nouă, cunoscută sub numele de „Teoria sistemelor”, al cărei scop principal este să înțeleagă și să descrie mecanica sistemelor dinamice, vii și create de om. Teoria sistemelor este foarte importantă pentru viziunea holistică modernă asupra lumii, deoarece este una dintre puținele științe care unește cu adevărat toate celelalte științe, acoperind totul, de la sisteme informatice la chimia creierului. Interesant este că unul dintre primii fondatori ai acestei științe, C. West Churchman, a identificat I-Chingul chinezesc ca fiind unul dintre primele mijloace de măsurare a sistemelor complexe. Adesea legat de teoria haosului și teoria complexității, studiul sistemelor de până acum a dezvăluit și unele simetrii uimitoare între multe sisteme văzute anterior ca fiind neînrudite. Pe scurt, oamenii de știință din toate domeniile de vârf par să descopere modele similare care stau la baza tuturor tipurilor de fenomene.

Singurul adevăr care se manifestă din ce în ce mai des este că viața continuă să își demonstreze capacitatea de a se autoorganiza. În plus, oamenii de știință își dau seama că, deși sistemele închise prezintă o complexitate imensă, studiul sistemelor multiple pare să fie guvernat de legi foarte simple. Ceea ce înseamnă că, cu cât viziunea este mai macrocosmică, cu atât totul devine mai simplu. Cu alte cuvinte, oamenii de știință care analizează un singur domeniu sunt adesea prinși de vechea zicală „nu poți vedea pădurea din cauza copacilor”.

 

Prosperitate prin simplitate

În complexa noastră lumea modernă există o nevoie profundă tot mai mare și o dorință pentru simplitate. Am uitat chiar că cele mai bune lucruri din viață sunt cu adevărat cele mai simple. Noul meu curs, Secvența Perlă, este o distilare a tuturor marilor adevăruri pe care le-am descoperit în I-Ching-ul chinezesc, primul mare sistem binar. Esența sa este însăși simplitatea, așa că mi-am concentrat noul limbaj asupra sistem care a devenit, cred, atât de complicat și incomod pentru atât de mulți oameni, încât se simte cu adevărat că are nevoie de o revizuire. Subiectul este, desigur, banii, iar sistemul este economia mondială și cum să o înțelegem și să ne aliniem la ea. A fi aliniat cu fluxul natural al economiei mondiale înseamnă a trăi într-o stare de prosperitate permanentă. Este un lucru pe care orice alt om de afaceri sau femeie de afaceri „de succes” pretinde că l-a stăpânit. Întrebarea mea este: au făcut-o cu adevărat?

Secvența Perlă nu îți va spune cum să faci bani. Ea ne arată cum să fii fericit. Sper că aceste două afirmații vorbesc de la sine. Banii sunt relativi față de destinul individual. Adevărata întrebare pe care trebuie să ți-o pui nu este „cum pot face mai mulți bani?”, ci „cum pot fi prosper?”.

Acum aș dori să adresez această întrebare fiecăruia dintre voi. Faci ceva ce iubești cu adevărat în viață? Ești împlinit în relațiile tale? Este corpul tău sănătos? Dacă poți răspunde ”da” la aceste întrebări, atunci ești deja prosper chiar acum. Adesea, singurul lucru care ne împiedică să fim fericiți este credința că nu suntem deja fericiți. Dacă putem răspunde ”da” la aceste întrebări de bază, atunci soldul nostru bancar în acest moment este exact unde ar trebui să fie. Este la nivelul său optim de funcționare. Aceasta este cea mai simplă soluție la întrebarea despre fericire – o ai deja. Dacă totuși, nu poți răspunde da la cele trei întrebări de mai sus, atunci undeva în câmpul cuantic care este viața ta, există o eroare. Motivul pentru care există această eroare nu este important – singurul lucru care contează este cum să resetați defecțiunea în sine. O defecțiune nu este nimic mai mult decât citirea greșită a unui cadru de informații.

Majoritatea acestor erori se încadrează într-una din cele două categorii principale de viață – relații sau bani. Nu contează în care dintre ele trăiește – poți reseta informațiile din oricare dintre ele, deoarece toate domeniile vieții tale sunt interconectate în mod dinamic ca un singur sistem.

 

Cele șase linii elegante

Am avut recent norocul de a lucra cu albinele. Timp de două zile de vară glorioase în Lake District din Anglia, am îndepărtat excesul de miere dintr-un grup de stupi. După cum mulți dintre noi știm, albinele își fac fagurii de miere în matrici hexagonale perfecte, aceasta fiind cea mai eficientă formă geometrică pentru orice sistem fractal. Și după cum majoritatea cititorilor mei vor ști, I Ching se bazează pe hexagramă, o pictogramă cu șase linii, cu o rețea de corespondențe interne care, din punct de vedere matematic, se potrivesc exact cu codul genetic. Aceste șase linii, „hexagramma mysticum”, sunt cele care permit ca limbajul fractal al codului genetic să fie citit în formă arhetipală. Am interpretat deja aceste șase linii în dinamica mitologiei, a psihologiei, a sociologiei și a unei serii de alte sisteme. Cele șase linii elegante reprezintă limbajul fractal care stă la baza întregii teorii a sistemelor. 

 

Triunghiul banilor

Fiecare sistem, viu sau nu, se conformează unui anumit set de legi geometrice. În același mod, codul nostru genetic conține secvențe care controlează fiecare aspect imaginabil al fiziologiei noastre, chimia creierului și, prin urmare, experiența fizică, emoțională, mentală și chiar spirituală. Relațiile umane, de exemplu, se conformează legilor universale guvernate de geometria pentagonală, care se desfășoară printr-o secvență în cinci etape, așa cum este demonstrat prin Secvența Venus. Totuși, sistemul economic este guvernat de o geometrie tetraedrică, ceea ce în două dimensiuni înseamnă că formează un triunghi de puncte cu un al patrulea aspect integral în centru. Astfel, există doar patru etape în Secvența banilor și în acest sens banii sunt cel mai simplu tărâm dintre toate de stăpânit, motiv pentru care oricine îi poate produce! Pe de altă parte, a dezvolta o anumită măiestrie în domeniul relațiilor, după cum putem vedea, implică o evoluție mult mai înaltă. 

 

Cele cinci etape ale Secvenței Banilor:

  1. Talent
  2. Inițiativă
  3. Creștere
  4. Serviciu
  5. Cuantic

 

Etapa 1 – Talentul

Prima etapă a secvenței banilor se numește Talent. Fiecare ființă umană aflată în viață se naște cu un talent unic – un geniu pentru a face ceva ce nimeni altcineva nu poate face. Dacă poți găsi acest talent și ai curajul să-l urmezi, atunci vei reuși să deblochezi primele două etape ale secvenței tale de bani – Inițiativă și Creștere. Să-ți urmezi talentul în viață înseamnă să pariezi tot ce ai pe tine.

După cum putem vedea din cele de mai sus, Talentul creează Inițiativă, care mai apoi conduce turbina care alimentează Creșterea.

Cele șase domenii ale talentului:

Linia 6 – Filantropie

Linia 5 – Management

Linia 4 – Linia de vânzări

Linia 3 – Strategie

Linia 2 – Marketing

Linia 1 – Producție

Indiferent de talentul tău specific, acesta operează într-unul dintre cele șase domenii de mai sus. Puteți afla despre ele mai în profunzime în partea a 3-a a Căii de Aur – Secvența Perlă. 

 

Comerț liber și comerț echitabil (fair trade)

Actualul model de afaceri mondial dominant se bazează pe un model economic numit simplu Comerț Liber. Schimbul liber este practic un sistem care încurajează o circulație liberă a schimbului de bunuri și servicii între diferite țări și națiuni, fără nicio formă de restricție legislativă majoră. În acest sens comerțul liber încurajează auto-împuternicirea, atâta timp cât trăiești într-o națiune mai mult sau mai puțin democratică. Problema cu comerțul liber este că a creat și o proporție mare de extreme, astfel încât avem un grup foarte mic de oameni cu cei mai mulți bani și o mulțime de oameni cu foarte puțini bani. Acum, în teoria sistemelor, acesta este întotdeauna un marker periculos care semnifică unul dintre două lucruri: fie trebuie să existe un colaps iminent al sistemului, fie trebuie să aibă loc o reajustare completă a sistemului și o schimbare de paradigmă.

Glonțul magic al comerțului liber este filantropia. Dacă umanitatea își continuă cursul actual necontrolat, va avea loc inevitabil un colaps al economiei globale. Un astfel de colaps nu s-a mai întâmplat până acum în istoria noastră, deoarece până acum nu am fost niciodată atât de interdependenți. Am văzut că rețelele au eșuat, piețele s-au prăbușit și imperii au fost răsturnate, dar nu am văzut până acum un sistem complet prăbușit. Ar fi un eveniment îngrozitor, care în cele din urmă ar duce la haos, război, sărăcie, boli și tot felul de scene apocaliptice la scară globală. Mulți oameni foarte inteligenți cred că aceasta este direcția în care se îndreaptă lumea și ar avea dreptate, dacă nu ar există o ultimă speranță – filantropia. 

Filantropia ca și concept înseamnă „iubirea pentru umanitate”. Adesea confundat cu caritatea, este de fapt un fenomen foarte diferit. În limbajul I-Ching, caritatea este un termen asociat liniei 4, în timp ce filantropia este un termen asociat cu linia 6. Dacă o persoană cu linia 4 vede un cerșetor pe stradă, îl va primi în casa sa, poate îl va hrăni, îl va îmbrăca și îl va salva de situația grea în care se află. Aceasta este compasiunea liniei 4. Cu toate acestea, filantropul cu linia 6 ar putea chiar trece pe lângă acel cerșetor, părând să-l ignore. Cu toate acestea, când ajunge acasă, acea linie 6 se va angaja, în primul rând, să ia în calcul cum să schimbe întregul sistem care creează cerșetori. În timp ce linia 4 este fixă ​​și limitată la a vedea doar din perspectiva inimii, linia 6 fuzionează inima cu mintea și merge mult mai departe decât perspectiva celor două.

Filantropia are mai mult de-a face cu investiția decât cu caritatea. Filantropia nu înseamnă a da bani și nu este, așa cum se înțelege greșit în general, un privilegiu doar pentru cei foarte bogați. Filantropia este, de fapt, un aspect integral al modelului de afaceri bazat pe comerțul liber și se naște din acest model. Prosperitatea, așa cum am scris în articolul introductiv pentru Secvența Perlă, se bazează pe a dărui. Prosperității nu-i place stocarea. Banii care pur și simplu stau fără să hrănească pe nimeni cu nimic devin putrezi. Deci nu contează cu cât de puțini bani începi, dacă îi investești în conștiința potrivită, îți vor aduce și mai multă prosperitate. Dacă îi investești în conștiința de victimă, așa cum o face linia 4 în exemplul de mai sus, atunci s-ar putea să nu obții un profit prea mare. Dar linia 4 nu este motivată de a obține ceva în schimb – vrea doar să dăruiască și, din acest punct de vedere, este minunată. Comparativ, linia 6 este interesată de întregul sistem, așa că trebuie să gândească în termenii imaginii de ansamblu – ia în considerare mediul, generațiile viitoare și posibilele efecte secundare. Filantropia investește în Comerțul echitabil, deoarece acesta este un simbol al împuternicirii individuale. Filantropia înseamnă eliberarea indivizilor de sistemul în sine, iar pentru a face asta trebuie să-i ajuți să devină independenți. 

 

Etapa 2 – Legăturile culturii

Deplasarea banilor în lanțul fractalic

Linia 6 – Sistem

Linia 5 – Societate

Linia 4 – Rețea

Linia 3 – Unitatea

Linia 2 – Parteneriat

Linia 1 – Antreprenor

În viitor, filantropia trebuie să devină modalitatea naturală de a direcționa capitalul excedentar către locurile și persoanele cu deficit. Pentru a face acest lucru și pentru a ajunge la indivizi, trebuie să mutați banii în josul lanțului economic. Pentru a muta sume uriașe de bani la nivel de sistem, trebuie să treceți mai întâi prin societăți (linia 5) – marile corporații și super-bogații. Aceștia trebuie să direcționeze banii și investițiile către rețele prestabilite (linia 4), care pot duce banii până la unitățile locale (linia 3) din teren. Odată ce banii ajung în comunități la acest nivel de bază, pot motiva antreprenorii și indivizii (linia 1) să formeze parteneriate de afaceri (linia 2) și să inițieze secvența de bani din talentele lor respective. Acesta este modul în care se aduce Prosperitatea în lume, conform modelului fractalic.

A doua etapă a secvenței banilor se numește Cultură. Cultura corporatistă este acum un cuvânt la modă în domeniul afacerilor, iar în ceea ce privește Secvența Perlă se referă la modul în care natura construiește în mod natural o afacere în jurul tău, individul. Odată ce ai inițiat prosperitatea prin talentul tău, apare și structura de sprijin care să te susțină pe mai departe, iar acesta este rolul tău natural în creșterea organică a fractalului din care faci parte. Mai mult decât atât, nota din Cultură îți arată, de asemenea, cum rezonezi în orice organism. Dacă, de exemplu, ai linia 2, vei forma în mod natural un parteneriat și vei împărtăși prosperitatea și responsabilitatea, iar în schimb ca linie 1, trebuie să fii singurul fondator sau patron/patroană. 

 

Etapa 3 – Brandul

Pentru a păstra cel puțin un oarecare mister, mă voi abține de la o discuție despre etapa 3 din secvența banilor.  Ceea ce voi spune este că ea reprezintă punctul de cotitură în propria viață. A ajunge în vârful Triunghiului banilor este relativ ușor și, inevitabil, vă va face relativ bogat. Cu toate acestea, dacă dorești să transformi această bogăție în prosperitate, trebuie să faci din serviciul mai înalt principiul de bază din spatele afacerii tale, mai degrabă decât  securitatea sau lăcomia. Doar atunci când vei reuși să faci acest lucru, vei atinge la patra și ultima etapă a secvenței tale de bani și vei manifesta puterea cuantică a perlei din interiorul tău.

 

Etapa 4 – Realizarea Perlei

Cei șase motivatori

Linia 6 – Natură

Linia 5 – Putere

Linia 4 – Caritate

Linia 3 – Celebrare

Linia 2 – Recunoaștere

Linia 1 – Simplitate 

Când ajungi la această ultimă etapă din secvența Pearl, ajungi să vezi care este cu adevărat forța motivatoare din spatele vieții tale. Aceste șase aspecte sunt pentru mine minunat de elegante și profunde. Poți realiza aceste calități doar dacă îți iei talentul de bază și îl pui în slujba a ceva mai mare decât tine. Aceasta este investiția ta de linie 6 în sistem. Sistemul suprem este universul însuși. Perla îți arată rezonanța ta genetică în cadrul universului – este circuitul din corpul tău care îți manifestă destinul particular.

Dacă ai linia 1 în sfera Perlei, atunci nu vei avea niciodată nevoie de foarte mulți bani, pentru că banii complică foarte mult lucrurile, iar aceasta nu este călătoria ta. Toată viața ta, tot ceea ce ai căutat cu adevărat este simplitatea.

 

Dacă ai linia 2 în sfera Perlei, atunci ceea ce îți dorești cu adevărat este să simți că aduci o diferență în lume – asta vine prin recunoaștere. Probabil că vei gestiona sume foarte mari de bani și ești conceput pentru această responsabilitate.

Dacă ai linia 3 în sfera Perlei, tot ce vrei să faci este să cheltuiești bani! Ești conceput să folosești cu adevărat banii pentru ca tu și ceilalți să vă bucurați pur și simplu de ei, ceea ce înseamnă că vei avea acces la o mulțime de bani, dar nu contează cu adevărat cui aparțin. Pentru tine, banii îți permit pur și simplu să trăiești în lumina reflectoarelor.

Dacă ai linia 4 în sfera Perlei, atunci tot ce dorești este să oferi pur și simplu toți banii pe care îi ai! Vei dori să ai mai mult pentru a putea oferi mai mult. Aceasta este natura mistică a liniei 4, care este o anomalie printre toate celelalte linii. De asemenea, puteți vedea aici modul în care liniile rezonează prin structura hexagramei – cea mai rapidă modalitate de a vă simplifica viața este să dăruiți lucrurile!

Dacă ai linia 5 în sfera Perlei, atunci ești destinat să fii unul dintre lideri într-un anumit domeniu. Ești conceput pentru putere și responsabilitate, dar ai în același timp și smerenia necesară pentru a gestiona toate acestea corespunzător.

În cele din urmă, frumusețea finalului și chintesența Perlei în sine este linia 6, care este natura. Adevărata natură a prosperității este să fii fără bani. Toate liniile 6 sunt transcendente. Dacă ai linia 6 în sfera Perlei, atunci viața se va asigura că vei avea întotdeauna ceea ce ai nevoie, fără să fii nevoit să deții sau să te ocupi tu însuți de ceva. Perla provine din natură și se naște ca urmare a unei anomalii în matrice. Iritația din stridii este cea care formează perla și, prin urmare, trebuie să fie întotdeauna iritația din viața ta cea care îți aduce cea mai mare prosperitate. Se observă din rezonanța liniei 6 cu linia 3 că întreaga natură își dorește cu adevărat ca oamenii să celebreze viața! 

Prin urmare, scopul final al filantropiei este de a readuce omenirea în alinierea cu natura. Natura nu are nevoie de comerț, ci dăruiește din ea însăși necondiționat. Comerțul este urmarea identificării cu forma sau ego-ul. Astfel, pe măsură ce ne lăsăm natura individuală să se contopească înapoi în natura întregului cosmos, tot așa și banii vor dispărea fără urmă. Cu cât ne apropiem mai mult de a acționa cu gândul la întregul sistem, mai degrabă decât din propriul nostru colțișor, cu atât mai puțin avem nevoie de toate aceste chestii verzi și ciudate. Pe măsură ce intrăm în această funcționare colectivă a conștiinței, atunci sistemul ne absoarbe în el însuși și devenim precum flautul gol al lui Krishna, cu vântul celest suflând prin vidul care a fost odată suferința noastră. Aceasta este revelația Perlei și este o revelație care vine pentru întreaga umanitate și, pe măsură ce apare, va face din nou viața noastră atât de elegantă, atât de prosperă și, mai presus de toate, atât de simplă.

 

Tradus de Andrada Nistor, 

Hub Cheile Genelor în limba maternă