O contemplare pătrunzătoare despre natura încrederii și despre puterea și capacitatea acesteia de a aduce adevărata libertate.

Transcris din acest video

de Richard Rudd

 

Vezi video subtitrat în limba română aici.

 

Bună dimineața. Aș dori să spun câteva cuvinte despre încredere în această dimineață.

Încrederea este… încrederea este răspunsul.

Încrederea nu apare în niciunul dintre Siddhi-urile din Cheile Genelor – poate ați observat asta. Nu este un Siddhi, dar stă la baza tuturor. Încrederea este… trebuie să ai încredere în acele Siddhi-uri, să ai încredere în acele Umbre, să ai încredere că acele Umbre își vor dezvălui Darurile.

Și aproape fiecare problemă cu care se confruntă omenirea este o problemă de încredere, la cel mai adânc, cel mai profund nivel. 

Așa că gândește-te la lucrurile din viața ta care te fac să te simți inconfortabil. Motivul pentru care sunt inconfortabile este că nu ai încredere cu totul în ele – nu pe deplin. Dacă ai avea încredere deplină, atunci nu te-ar face să te simți atât de inconfortabil. Poate că ai suferi în continuare, dar nu ai mai fi neliniștit în preajma lor.

Așa că ai încredere în tot! Aceasta e ce avem de învățat. Pentru asta ne aflăm aici. Acesta este unicul mesaj al Cheilor Genelor – să ne reamintească să avem încredere în tot.

Asta înseamnă că atunci când găsești o umflătură undeva în corpul tău, ai încredere în ea, ai încredere că e acolo pentru un motiv, este acolo pentru a-ți spune ceva. Dacă te îmbolnăvești, ai încredere în boală, îți spune ceva. Chiar și faptul că ți-a venit timpul, ai încredere în momentul plecării.

Ai încredere chiar și în lucrurile groaznice din lume. Ai încredere în lume. Privește la ce e în lume. Privește titlurile ziarelor. Cineva m-a întrebat recent de ce nu am vorbit mai mult despre politică. Am încredere în ea. Eu nu sunt un analist politic. Dar uită-te la lucrurile care se întâmplă în lume și înțelege că sub toate acestea se ascunde un sentiment de încredere profundă.

Totul va fi bine.

Totul este bine.

Totul este doar punerea în scenă a ceea ce anticii numesc Tao. Aveți încredere în Tao, aveți încredere în dharma. Dharma, învățătura – că totul se desfășoară perfect.

Stiu că e un pericol în a spune că totul e perfect…pentru că totul este foarte departe de a fi perfect din punct de vedere uman. Și asta ar putea duce la neînțelegeri, pentru că vezi pe cineva care suferă teribil și se pare că nu este nimic perfect în asta.

Dar totuși, la un nivel profund există o învățătură profundă în suferința acelei persoane – pentru ea și pentru toți ceilalți din jurul ei. Și în asta trebuie să ne încredem, dincolo de toate. Nu trebuie să ne placă, trebuie doar să avem încredere.

Deci, pentru tine și pentru viața ta, ia în considerare cu adevărat încrederea. Și atunci când te observi criticând ceva sau pe cineva, gândește-te la acest lucru, la această încredere. Ce anume te face să te simți inconfortabil legat de acea persoană? Și ai încredere în acel lucru, ai încredere în învățătura pe care ți-o aduce. 

Nimic nu se compară cu încrederea. Imaginează-ți că ai încredere în tot – fiecare secundă e încredere, fiecare secundă. Aceasta este trezirea, realizarea de sine. Asta este.

Încredere absolută, abandonare absolută.

Și, din nou, acesta e un lucru subtil. Ar putea fi înteles greșit. Asta înseamnă că nu trebuie să facem nimic? Bineînțeles că nu. Bineînțeles că nu înseamnă asta. 

Deci, dacă cineva vine la tine cu ceva negativ, înseamnă că eu nu fac nimic? Bineînțeles că nu. Trebuie să ai încredere în răspunsul tău. Trebuie să ai încredere în răspunsul care vine în mod natural și să ai încredere în învățătura care rezultă din acesta. Și dacă reacționezi cu furie sau orice altceva, vei învăța ceva din asta, vei primi o învățătură, și în asta poți să ai încredere. Și atunci poate că data viitoare nu vei mai reacționa atât de puternic. Și crește încrederea în faptul că există o învățătură.

Este vorba despre educație. Suntem pe această planetă pentru a ne educa. Nu suntem aici neapărat pentru a ne bucura de rai, chiar dacă vom avea momente de acest fel. Și dacă nu suntem unul dintre acei oameni rari care au făcut această tranziție în încredere pură, atunci cea mai mare parte a vieții noastre este educațională.

Suntem aici pentru a învăța, și învățăm încrederea. Acesta este esențialul. 

Iar încrederea e o experiență celulară. Este o cunoaștere celulară profundă, o relaxare profundă în celulele corpului. Poți avea încredere în ceva din punct de vedere mental sau poți avea încredere chiar și din punct de vedere emoțional, dar ca ea să intre în corp – acesta este cel mai profund mod de încredere, pentru ca tu să te abandonezi complet, astfel încât provocarea să nu-ți tulbure sistemul nervos.

Așa că ai încredere în venirea și plecarea oamenilor și venirea și plecarea dramelor noastre și formele schimbătoare ale vremii – interne și externe – și dramele ridicole ale scenei globale. Sunt amuzanți uneori, jucătorii de pe acea scenă. Amuzanți în sensul shakespearian. Unele dintre aceste personaje minunate pe care le vedem în Shakespeare, le regăsim pe toate  pe scena mondială. Și joacă aceste piese și participăm și noi, atât ca actori, cât și ca public.

Așa că vă ofer această contemplare în dimineața asta, despre încredere – încredere profundă, încredere celulară. Ceva de luat în considerare în timpul zilei, cât și de contemplat ariile în care ai încredere și cele în care nu ai încredere.

 

Tradus de Cătălina Crisci, 

@ Hub Cheile Genelor România