Richard face distincția dintre cunoaștere și înțelepciune, nuanțând nevoia de a pune cunoașterea în serviciul înțelepciunii. Revelații practice și puternice pentru toți căutătorii Adevărului.

Transcris din acest video

de Richard Rudd

 

Bună. Astăzi aș vrea să explorez diferența dintre cunoaștere și înțelepciune.

Este ceva cu care m-am întâlnit des și este foarte ușor pentru cineva ca mine să fie greșit înțeles și deseori se întâmplă. În mod special pentru oamenii care nu au înăuntrul lor vreun impuls spiritual sau nu au descoperit încă unul și apoi se uită la ceea ce fac eu, în aceste învățături, și se gândesc ‘Bine, dar ce este asta?’ “Nu înțeleg, pe ce se bazează? Pare atât de obscur, pare non-științific”. Și alte idei de acest gen.

Iar motivul e pentru că eu sunt în serviciul înțelepciunii. Cheile Genelor sunt despre înțelepciune, care este foarte diferită de cunoaștere. Restul lumii, majoritatea celor din mainstream sunt implicați în cunoaștere. Și cunoașterea este ca o sabie, iar înțelepciunea precum o cupă, sau un pocal.

Cunoașterea merge după ceea ce vrea și este proactivă în felul ei. Folosește mintea și despică lucrurile pentru a le înțelege. Este într-o explorare continuă, este înfometată mereu – cunoașterea, pentru a înțelege lucrurile și pentru a le închega și a le da sens.

Aceasta este baza științei, este baza a tot ceea ce are de-a face cu mintea,  a ceea ce este de natură mentală, care implică înțelegerea vieții și a lucrurilor din jurul nostru – toate acestea au la bază cunoașterea.

Așa că o luăm ca atare – nici măcar nu ne gândim la asta pentru că trăim într-o societate bazată pe cunoaștere, o planetă cunoscătoare.

Dar există și înțelepciunea, iar înțelepciunea este foarte diferită pentru că ea este pocalul.

Nu merge acolo să despice, nu încearcă să înțeleagă, nu desface lucrurile ca să le înțeleagă, nu face asta. Înțelepciunea vine prin revelație. 

Înțelepciunea vine prin revelație. Iar revelația este ceva ce se deschide în interiorul nostru și lucrurile sunt dezvăluite dinspre interior către exterior, ceea ce implică așteptare și impregnare.

Înțelepciunea este ceva cu care te impregnezi, precum a bea dintr-o cupă. Din ea bei, iar ca să bei din ea, trebuie să guști lucrurile. Trebuie să asculți viața, să ai empatie și să fii tăcut, să dezactivezi mintea – și apoi poate să apară prin întreaga ființă.

 

Înțelepciunea sosește și răsare înăuntrul nostru, înflorește în interiorul nostru. Revelația este foarte, foarte diferită de acumularea de cunoaștere, de căutarea care este implicată în lumea cunoașterii. 

Iar înțelepciunea când vine nu are deloc același gust precum cunoașterea. Ea este o sursă mereu curgătoare de hrană pentru suflet. Pentru că înțelepciunea nu răspunde tuturor întrebărilor, ci mai degrabă oprește întrebările. Asta nu înseamnă că ele pleacă pentru totdeauna, pentru că aceasta este partea căutătoare a minții. Dar aduce echilibrul, în care întrebările nu mai sunt atât de importante ca înțelepciunea, pentru că de înțelepciune avem nevoie cu adevărat pentru a lua decizii clare, pentru a avea o viață împlinitoare.

Așa că poate exista înțelepciune fără cunoaștere și cunoaștere fără înțelepciune, dar cel mai bine este să fie un echilibru între ele. Există o ierarhie naturală și dacă pui cunoașterea înaintea înțelepciunii este ca și cum ai pune căruța înaintea calului. Nu va funcționa niciodată, pentru că nu vei ajunge nicăieri. Înțelepciunea trebuie să fie prima, trebuie să fie sursa, pentru că ea se scufundă în Sursă.

Toată cunoașterea vine din Sursă așa că înțelepciunea depășește mintea și merge direct în sursa ființei. Ceea ce este un lucru mai misterios, este ceva ce are mai mult de-a face cu liniștea. Ceva ce are legătură mai mult cu misterul. Înțelepciunea înflorește în mister. Misterul înțelepciunii nu încetează niciodată. Nu este nimic în ea care să dorească să rezolve misterul, pentru că înțelepciunea știe că misterul nu poate fi rezolvat prin căutarea minții. Poate fi doar sorbit și întrupat până când devenim misterul. Și atunci când devii misterul, totul în viața ta se echilibrează. Atunci ai luciditate în mintea ta, pentru că extragi din toate elementele cosmosului și ești hrănit de ceva ce există mult deasupra cunoașterii.

Așadar, o corectă înțelegere a acestor două domenii – acestor două sfere întregi ale ființei – și cât sunt ele de diferite – este foarte importantă. Atunci când privești în lume și vezi oameni care sunt implicați doar pe calea cunoașterii, știi că vor fi mereu nefericiți undeva în adâncuri, neîmpliniți. Unii vor avea momente de fericire ca noi toți, dar până nu atingi sursa înțelepciunii, nu poți potoli setea minții. 

Nu vei putea niciodată să simți elevarea spiritului înăuntrul tău – a spiritului etern – pentru că înțelepciunea este infinită și cunoașterea nu poate cuprinde infinitatea. Nu poate vreodată sparge nuca misterului care este infinitul. Nu sunt din aceeași dimensiune, iar dacă nu sunt din aceeași dimensiune, nu există nici o cale de a înțelege.

Cunoașterea penetrează poate o parte din lucrările universului, și asta ne poate ajuta incredibil ca specie să rezolvăm probleme din viața reală, probleme medicale de sănătate, tot felul de lucruri din societatea noastră care ne pot ajuta să trăim o viață mai sănătoasă, mai fericită. Dar în cele din urmă, până nu ajungem la această adevărată sursă a înțelepciunii din interiorul nostru, totul este în van.

Până nu poți atinge eternul spirit universal, este totul în zadar. Pentru că suntem ca niște șoareci în labirinturi, vânându-ne cozile, înfometați, mereu înfometați, mereu încercând să rezolvăm probleme care sunt cu adevărat înrădăcinate într-un loc mult mai adânc din noi, în divinul feminin, în acest pocal.

Așa că poartă-le pe amândouă – poartă sabia cunoașterii, dar bea mai întâi din pocalul înțelepciunii care este corpul tău, ființa ta, spiritul tău, ceva dincolo de cuvinte, ceva ce se simte adânc, în liniștea nopții, în tăcerea dintre cuvinte, între aceste vise ale lumii, speranțe, dorințe și doruri pe care le au oamenii – sub toate acestea se află înțelepciunea.

 

Așadar, dacă ești interesat să afli mai multe despre înțelepciune și dacă vrei să o guști, poate vrei să începi cu această mică carte, Arta Contemplării

Nu știam că voi spune asta la sfârșit, dar ca lucru practic aceasta este o carte, o tehnică și o artă care îți arată cum să bei din pocalul înțelepciunii. Și apoi totul se așază în propriul echilibru, de la sine.

Așadar, cunoașterea și înțelepciunea, sabia și pocalul – poartă-le pe amândouă cu aceeași vigoare, iubire și apreciere.

 

Tradus de Andreea Aron, 

@ Hub Cheile Genelor România